samostalno putovanje

Kako organizovati samostalno putovanje?

Ukoliko su vam dosadili standardni aranžmani ili želite da posetite mesta kojih nema u ponudi turističkih agencija, došlo je vreme da putovanje organizujete samostalno. Ključna stvar u tome su informacije do kojih se bez problema može doći na internetu koji će vam u organizaciji putovanja biti „desna ruka“.

Prevoz

Dakle, nakon što ste izabrali neku zanimljivu destinaciju potrebno je pronaći način da do nje stignete. U tome vam može pomoći sajt RomeToRio koji će za zadatu maršrutu „izbaciti“ nekoliko predloga sa cenama. Prvi od njih će najverovatnije biti avionski prevoz, a zatim slede kombinacije avionskog, železničkog, autobuskog i, eventualno, brodskog. Evo kako to izgleda na primeru putovanja Beograd – Kalinjingrad.

Rome To Rio - Kaliningrad

Ipak, ono što ponudi RomeToRio ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer on ne traži najjeftiniji, već  najkraći i najbrži način da se stigne iz tačke A u tačku B, pa se tako moja maršruta Beograd – Budimpešta – Katovice – Gdanjsk – Kalinjingrad nije našla među njegovim predlozima. Ukoliko želite da pronađete prevoz koji će biti finansijski najpovoljniji morate iz „automatskog“ preći u „manuelni“ režim, odnosno „ručno“ potražiti prevoz koji će u pogledu cene biti najoptimalniji. Na primeru putovanja Beograd – Kalinjingrad to znači pretragu po sajtovima poljske i mađarske železnice, kao i drugim sajtovim, poput BusRadar.com, e-podroznik.pl… Evo kako je izgledao moj plan putovanja do Kalinjingrada.

Plan putovanja Beograd-Kalinjingrad

Ukoliko vam sve ovo deluje suviše komplikovano, idite linijom manjeg otpora, odnosno pretražite forume koji su posvećeni putovanjima i tamo saznajte kako najlakše stići do planirane destinacije od ljudi koji su tamo već bili. Najbolje mesto za to je bez svake sumnje forum sajta KlubPutnika. Najpre proverite da li je već neko postavio takvo pitanje, a ako nije postavite ga sami i vrlo brzo ćete dobiti odgovor iz prve ruke.

Potraga za smeštajem

Nakon pronalaska prevoza sledeća faza u organizaciji putovanja je rezervisanje smeštaja. Najpoznatiji sajt za to je Booking.com na kome ćete uz primenu odgovarajućih filtera prilikom pretrage sigurno naći smeštaj koji vam najviše odgovara. Možete koristiti i Trivago koji će vas nakon što izaberete hotel odvesti do sajta za rezervaciju koji smeštaj u izabranom hotelu nudi po najpovoljnijoj ceni. Pored ova dva, možete koristiti i sajt ostrovok.ru.

Ukoliko vam je lokacija hotela veoma bitna, u potrazi za njim vam mogu pomoći Gugl mape. Potrebno je da na gugl mapama pronađete mesto u kome tražite hotel, a da zatim u „Pretražite gugl mape“ kucate „hotel” i na mapama će vam se pojaviti hoteli sa cenama.

Berlin hotels

Cene, naravno, treba proveriti na gore pomenutim sajtovima ili na internet prezentaciji hotela.

Ako vam je destinacija Rusija možete koristiti Jandeks mape s tim što umesto „hotel” treba da kucate „otelь“ ili „gostinica“.

Moscow hotels

Sastavljanje programa putovnja

S obzirom da ste pronašli najoptimalniji prevoz, rezervisali hotel ili hostel, preporučujem da napravite i program putovanja po danima, odnosno da „na papir stavite“ sva mesta koja želite da posetite ili slikate. To, naravno, nije obavezno, ali je poželjno, jer će vam tako dan biti maksimalno ispunjen. Veliku pomoć u tome će vam pružiti sajt Tripadvisor.sr. Dovoljno je da unesete naziv grada i on će vam „izbaciti“ spisak njegovih znamenitosti. Osim o znamenitostima, on vam može pružiti i informaciju o hotelima i restoranima, ali tu treba biti oprezan, jer se njihove cene možda neće uklapati i vaš budžet.

Trip Advisor Kaliningrad

Ono što je bitno je da se uz opis znamenitosti nalaze i komentari posetilaca, pa možete odmah saznati kakve je utiske na njih to mesto ostavilo.

Drugi sajt, sličan sajtu Tripadvisor je RuTraveller.ru. Nažalost, on je na ruskom jeziku, pa samim tim nije dostupan širokom krugu posetilaca, ali ukoliko bar malo znate ruski, obavezno ga koristite. Ono što ga izdvaja od sajta Tripadvisor je mogućnost da znamenitosti koje želite da posetite „dodate u vodič“ (rus. Dobavitь v putevoditelь“) i da kasnije vodič skinete u obliku .pdf fajla u kome će se nalaziti sva mesta koja ste odabrali (sa opisom i adresama), ali i karta grada sa rasporedom znamenitosti.

RuTraveller

Ako želite da budete 100% sigurni da ćete sva mesta koja ste izabrali uspeti i da pronađete, unesite njihove adrese u aplikaciju HERE maps za mobilne telefone. Najlakši način da to uradite je da otvorite nalog na sajtu HERE.com i da preko kompjutera unesete njihove adrese, a zatim podatke sa sajta sinhronizujete sa aplikacijom u mobilnom telefonu. Nakon što ste sve to uradili na osnovu rasporeda zvezdica (unetih mesta) na HERE mapama možete napraviti i najoptimalniju maršrutu kretanja.

HERE maps Kaliningrad

Ukoliko su neka rastojanja malo veća nemojte pokušavati da ih peške savladate, već štedite snagu i na Gugl (Jandeks) mapama ili na sajtu WikiRoutes.info potražite neku liniju gradskog prevoza koja tuda saobraća. To će vam prilikom obilaska uštedeti i snagu i vreme.

Ako želite da slikate ili posetite neke objekte, ali na Gugl ili Jandeks mapama ne uspevate da pronađete njihovu tačnu lokaciju, posetite sajt Wikimapia.org na kome je označen veliki broj različitih objekata, a među njima, možda i objekat koji tražite.

WikiMapia

Da biste pred putovanje razbili eventualnu tremu na Gugl ili Jandeks kartama možete se upustiti u virtualnu šetnju po gradu koji planirate da posetite. Kada se u njemu nađete neke stvari će vam već biti poznate, pa ćete se zahvaljujući virtualnim šetnjama po njemu bolje snaći.

Na kraju, kada ste sastavili plan i programa putovanja, možete ga i odštampati u obliku brošure.

Kalinjingrad brošura

Sve ovo možda vam se čini komplikovano, ali zapravo nije. Ukoliko strah od samostalnog putovanja ipak postoji, izaberite za početak bližu destinaciju, putovanje u neku od susednih zemalja. Što više budete ulazili u štos, želećete da putujete sve dalje i dalje. Ono što je najbitnije u svemu je da osećate zadovoljstvo u organizaciji sopstvenih putovanja, da vas ona opuštaju i da se sa njih vraćate bogatiji za jedno veliko iskustvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *