putovati jeftinije

Неколико савета како путовати јефтиније

Свако путовање изискује одређене трошкове, али задовољство које ће вам оно пружити и успомене које ћете са њега понети сигуран сам да вреде више од новца који сте у њега уложили. Уколико се мало потрудите, можете га учинити и јефтинијим. Ево неких начина како да то урадите, а да то притом  не утиче на квалитет самог путовања.

Путујте самостално

Један од начина да смањите трошкове путовања је да путујете самостално, а не преко туристичке агенције. Уколико се одлучите за то чека вас прилично посла пошто све морате да урадите сами. Али тај труд се увек исплати, јер осим што је финансијски повољније са таквог путовања ћете се вратити са већом дозом самопоуздања. Савете о томе како путовати самостално можете прочитати у чланку „Како организовати самостално путовање?“.

Смањите трошкове превоза

Уколико планирате да путујете на неку даљу дестинацију и авион вам је јединоWizzair превозно средство купите карту неколико месеци раније користећи неки од популарних сајтова за тражење и куповину карата, попут Skyscanner, MoMondo, Quest Organizer… Ако су у питању ближе дестинације обавезно посетите сајтове неких такозваних лоу кост компанија, као што су Виз ер или Рајан ер. Врло је битан и дан када путујете, јер, рецимо, цена карте за исту дестинацију понедељком и средом може се драстично разликовати. Притом обратите пажњу на пртљаг, јер доплата некада може бии скупља од саме карте.  Поред тога, проверите и цену летова са неких околних аеродрома (Будимпешта, Темишвар…).

За путовање по Европи довољан вам може бити воз или аутобус. Опште правило је да што више „сецкате“ пут, он ће бити јефтинији. Мој највећи подухват у том погледу је било путовање у Санкт Петербург, када сам имао седам преседања, а повратно путовање платио око 170 евра и то у јулу месецу, оносно у шпицу сезоне.

Аутобуски превоз је прилично јефтин, а неки од најпопуларнијих аутобуских превозника по Европи су PolskiBus, LuxExpress… Један од сајтова на коме се могу претражити аутобуски поласци и купити карте је  BusRadar.

Oderland bahnШто се воза тиче, ту треба бити мало опрезнији, јер карта некада може бити скупља од авионске карте за исту дестинацију. Путовање возом треба максимално сецкати, јер једино тако оно постаје исплативије. Рецимо, ако из Београда хоћете возом да путујете до Беча повратна возна карта ће вас коштати 70 евра. Уколико путовање поделите на два дела, односно купите карту Београд – Будимпешта и Будимпешта – Беч (на сајту мађарске железнице, пар дана пре путовања), пут до Беча и назад ће вас уместо 70, коштати 52 евра.

Још један начин да уштедите новац на путовању је да употребу таксија сведете на минимум. Ту пре свега мислим на транспорт од аеродрома до хотела и назад. Уместо таксија користите градски превоз. Информације о томе како до аеродрома доћи обично се могу наћи на његовом сајту. Уколико их нема, користите „Гугл“ да до њих дођете. По граду такође користите градски превоз. Притом, не мислим само на метро, већ и на друге облике градског превоза којим град у који путујете располаже. У томе вам доста може помоћи сајт WikiRoutes.

Не храните се у ресторанима

Када се нађете у новој средини, наравно, треба пробати нешто од националне кухиње, али свакодневно ручавање по ресторанима прилично ће вам олакшати новчаник. Уместо у ресторанима храните се на улици, односно купујте храну наkonzerva tushenka киосцима. Друга варијанта су проверени ланци брзе хране попут Мекдоналдса, Бургер Кинга и сл. Генерално, треба јести тамо где се храни локално становништво. Не треба заборавити и на самоуслуге. Тамо се скоро увек може наћи конзерва неког готовог јела по повољној цени. У Русији су ми се нарочито допале „тушонке“, односно конзерве са динстаним месом, које су заиста јефтине (конзерва од 300 g је око 1,5 евра).

Не одседајте у фенси хотелима

Уколико путујете са групом пријатеља најбоље решење у погледу смештаја је да изнајмите целу собу у неком хостелу. Тако ћете избећи дељење простора са непознатим особама, а притом и уштедети. Један од најпознатијих сајтова за резервисање смештаја је без сумње Booking.com. Ипак, не треба се зауставити само на њему. Цену хотела у коме желите да оседнете треба проверити на још неком сајту, на пример, Trivago или Ostrovok.ru, а не би било лоше и контактирати хотел путем електронске поште.

Hotel na sapjornomТоком својих путовања увек сам желео да имам своју приватност, па сам резервисао једнокреветне или двокреветне собе са сопственим купатилом. Оне су, наравно скупље, али нисам бирао хотеле који се налазе баш у центру града, већ оне који су због своје локације ипак мало јефтинији. Битно је да се хотел налази у близини станице градског превоза и да се до центра града може брзо стићи. Укратко, у погледу смештаја не треба превише луксузирати. Хотелска соба је ипак место на коме ћете током путовања провести најмање времена.

На чему не треба штедети

На крају бих поменуо једну ствар на којој ни у ком случају не треба штедети. У питању је путно здравствено осигурање. Свако путовање носи са собом одређену дозу неизвесности и непредвидивости, а за евро по дану, колико осигурање у просеку кошта, путоваћете знатно мирније, без размишљања о томе како покрити трошкове евентуалних здравствених проблема који се током путовања могу јавити.

Надам се да ћете ових пар савета применити у пракси и да ће вам они донети какву-такву уштеду.

Желим вам пуно лепих и пријатних путовања!

1 мишљење на „Неколико савета како путовати јефтиније

  1. Uvek nosim dosta hrane sa sobom, vodim racuna da bude hranljiva ali da se ne kvari. Biram da delim prevoz sa strancima ili da koristim studentske popuste, voz, vrecu za spavanje i sator itd. Koristim sve moguce prilike i guglam kupone. Divan nacin zivota.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *