Virtualne šetnje

Виртуалне шетње – посетите далеке крајеве без напуштања удобности свога дома

Уколико желите да уживате у лепотама далеких крајева или да посетите нека занимљива места, а да притом не напуштате удобност свога стана, виртуалне шетње су права ствар за вас. Иако нису упечатљиве као праве, задовољиће вам тренутну знатижељу, а можда ћете се на неко од својих наредних путовања отиснути вођени радозналошћу коју вам је побудила управо нека од њих. Уживајте!

Мачу Пикчу

У беспућу перуанских Анда на висини од 2350 m сместио се изгубљени град Инка Мачу Пикчу. Од радозналих погледа био је скривен све до 1911. године када га је открио Американац Хајрам Бингам.

Својим положајем и необичношћу Мачу Пикчу сваке године привуче око милион туриста. Од 7. јула 2007. носи титулу једног од нових седам светских чуда.

Таџ Махал

Ова грађевина, за коју се слободно може рећи да је једна од најпознатијих у свету, грађена је од 1631. до 1654. године. Подигао ју је могулски цар Шах Џахан као маузолеј за своју вољену супругу Мумтаз Махал која је умрла на порођају приликом рођења њиховог четрнаестог детета.

Таџ Махал се сматра врхунским остварењем могулске архитектуре због чега је 1983. стављен на Унескову листу светске баштине. Такође се сматра једним од седам нових светских чуда.

Пирамиде у Гизи

Једино су очувано светско чудо старога света. Старост им се процењује на 4500 година. Највећа и вероватно најпознатија од њих је Кеопсова пирамида. У близини ње налазе се Велика сфинга и Кефренова пирамида. Трећа, уједно и најмања, је Микеринова пирамида.

На Унескову листу светске баштине стављене су 1979. године.

Петра

Петра је некадашња престоница Набатејског царства. Налази се у Јордану и представља једну од његових најзначајнијих туристичких атракција. Цео град је уклесан у стенама црвенкасте боје, па га неки зову и „Црвени град“. Са свих страна је био окружен стрмим литицама, а једини улаз у град је био кроз узак теснац.

На листи Светске културне баштине Унеска налази се од 1985. године.

Помпеја

Древна Помпеја нестала је у ерупцији оближњег вулкана Везув 24. августа 79. године. Због наслага пепела које су износиле неколико метара вековима је остала „замрзнута“ у времену. Захваљујући откопавањима која су започета средином 18. века град је у практично непромењеном облику поново угледао светлост дана, што је омогућило да се дође до нових података о животу његових становника.

Помпеја данас представља један велики музеј на отвореном.

Нијагарини водопади

Налазе се на граници Сједињених Америчких Држава и Канаде, на реци Нијагари. Састоје се од три водопада: Потковице, Америчког водопада и водопада Невестин вео. Популарна су туристичка дестинација и сваке године их посети око дванаест милиона туриста из целог света.

Улаз на видиковац Америчког водопада

Прилаз водопаду Потковица (канадска страна)

Стаза која води до Америчког водопада и водопада Невестин вео

Због заслуге у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима 2006. године на водопадима је подигнут споменик Николи Тесли.

Монт Еверест

Освајање Монт Евереста вероватно је сан сваког алпинисте. Колико је поход на највиши врх Хималаја опасан говори чињеница да се више од 250 планинара са њега није вратило. Захваљујући алпинистима Роману Реутову и Максиму Шакирову, као и Јандексу који је био спонзор њиховог путовања, пружа нам се могућност да се на кров света попнемо истим путем као и они.

Уколико желите да сазнате нешто више о деоницама које су прошли на путу до врха, кликните овде.

Припјат – град духова

Припјат је напуштени град у Украјини чије је становништво исељено одмах након Чернобиљске катастрофе. Некада је имао око 50000 становника, а данас је то град духова у коме је време практично стало 27. априла 1986. када је из њега евакуисан последњи становник.

Уколико желите да се прошетате улицама овог аветињског града, скрените лево, а ако желите да направите круг око некадашње Чернобиљске нуклеарне електране, скрените десно.

Летња резиденција руских царева у Петерхофу

Летња резиденција руских царева у Петерхофу једно је од места које приликом путовања у Санкт Петербург обавезно треба посетити. Међутим, уколико мислите да ћете се са путовања вратити са гомилом слика унутрашњости Великог дворца, грдно се варате, пошто је сликање унутрашњости забрањено. Немојте покушавати да тајно сликате мобилним телефоном, јер ће вас бакица која на столици седи у сали сигурно видети и само ћете доживети непријатност. Ипак, уколико сте у Петерхофу били и желите да се подсетите како изгледа унутрашњост дворца или да на миру прошетате кроз неке од његових одаја, Јандекс карте ће вам ту жељу испунити..

Плава соба за пријем

Осим кроз просторије Великог дворца, можете се прошетати и по Горњем и Доњем врту.

Капија Горњег врта

Једно је сигурно, летња резиденција руских царева у Петерхофу неће вас оставити равнодушним.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *