samostalno putovanje

Како организовати самостално путовање?

Уколико су вам досадили стандардни аранжмани или желите да посетите места којих нема у понуди туристичких агенција, дошло је време да путовање организујете самостално. Кључна ствар у томе су информације до којих се без проблема може доћи на интернету који ће вам у организацији путовања бити „десна рука“.

Превоз

Дакле, након што сте изабрали неку занимљиву дестинацију потребно је пронаћи начин да до ње стигнете. У томе вам може помоћи сајт RomeToRio који ће за задату маршруту „избацити“ неколико предлога са ценама. Први од њих ће највероватније бити авионски превоз, а затим следе комбинације авионског, железничког, аутобуског и, евентуално, бродског. Ево како то изгледа на примеру путовања Београд – Калињинград.

Rome To Rio - Kaliningrad

Ипак, оно што понуди RomeToRio не треба узети здраво за готово, јер он не тражи најјефтинији, већ  најкраћи и најбржи начин да се стигне из тачке А у тачку Б, па се тако моја маршрута Београд – Будимпешта – Катовице – Гдањск – Калињинград није нашла међу његовим предлозима. Уколико желите да пронађете превоз који ће бити финансијски најповољнији морате из „аутоматског“ прећи у „мануелни“ режим, односно „ручно“ потражити превоз који ће у погледу цене бити најоптималнији. На примеру путовања Београд – Калињинград то значи претрагу по сајтовима пољске и мађарске железнице, као и другим сајтовим, попут BusRadar.com, e-podroznik.pl… Ево како је изгледао мој план путовања до Калињинграда.

Plan putovanja Beograd-Kalinjingrad

Уколико вам све ово делује сувише компликовано, идите линијом мањег отпора, односно претражите форуме који су посвећени путовањима и тамо сазнајте како најлакше стићи до планиране дестинације од људи који су тамо већ били. Најбоље место за то је без сваке сумње форум сајта KlubPutnika. Најпре проверите да ли је већ неко поставио такво питање, а ако није поставите га сами и врло брзо ћете добити одговор из прве руке.

Потрага за смештајем

Након проналаска превоза следећа фаза у организацији путовања је резервисање смештаја. Најпознатији сајт за то је Booking.com на коме ћете уз примену одговарајућих филтера приликом претраге сигурно наћи смештај који вам највише одговара. Можете користити и Trivago који ће вас након што изаберете хотел одвести до сајта за резервацију који смештај у изабраном хотелу нуди по најповољнијој цени. Поред ова два, можете користити и сајт ostrovok.ru.

Уколико вам је локација хотела веома битна, у потрази за њим вам могу помоћи Гугл мапе. Потребно је да на гугл мапама пронађете место у коме тражите хотел, а да затим у „Претражите гугл мапе“ куцате „hotel” и на мапама ће вам се појавити хотели са ценама.

Berlin hotels

Цене, наравно, треба проверити на горе поменутим сајтовима или на интернет презентацији хотела.

Ако вам је дестинација Русија можете користити Јандекс мапе с тим што уместо „hotel” треба да куцате „отель“ или „гостиница“.

Moscow hotels

Састављање програма путовња

С обзиром да сте пронашли најоптималнији превоз, резервисали хотел или хостел, препоручујем да направите и програм путовања по данима, односно да „на папир ставите“ сва места која желите да посетите или сликате. То, наравно, није обавезно, али је пожељно, јер ће вам тако дан бити максимално испуњен. Велику помоћ у томе ће вам пружити сајт Tripadvisor.sr. Довољно је да унесете назив града и он ће вам „избацити“ списак његових знаменитости. Осим о знаменитостима, он вам може пружити и информацију о хотелима и ресторанима, али ту треба бити опрезан, јер се њихове цене можда неће уклапати и ваш буџет.

Trip Advisor Kaliningrad

Оно што је битно је да се уз опис знаменитости налазе и коментари посетилаца, па можете одмах сазнати какве је утиске на њих то место оставило.

Други сајт, сличан сајту Tripadvisor је RuTraveller.ru. Нажалост, он је на руском језику, па самим тим није доступан широком кругу посетилаца, али уколико бар мало знате руски, обавезно га користите. Оно што га издваја од сајта Tripadvisor је могућност да знаменитости које желите да посетите „додате у водич“ (рус. Добавить в путеводитель“) и да касније водич скинете у облику .pdf фајла у коме ће се налазити сва места која сте одабрали (са описом и адресама), али и карта града са распоредом знаменитости.

RuTraveller

Ако желите да будете 100% сигурни да ћете сва места која сте изабрали успети и да пронађете, унесите њихове адресе у апликацију HERE maps за мобилне телефоне. Најлакши начин да то урадите је да отворите налог на сајту HERE.com и да преко компјутера унесете њихове адресе, а затим податке са сајта синхронизујете са апликацијом у мобилном телефону. Након што сте све то урадили на основу распореда звездица (унетих места) на HERE мапама можете направити и најоптималнију маршруту кретања.

HERE maps Kaliningrad

Уколико су нека растојања мало већа немојте покушавати да их пешке савладате, већ штедите снагу и на Гугл (Јандекс) мапама или на сајту WikiRoutes.info потражите неку линију градског превоза која туда саобраћа. То ће вам приликом обиласка уштедети и снагу и време.

Ако желите да сликате или посетите неке објекте, али на Гугл или Јандекс мапама не успевате да пронађете њихову тачну локацију, посетите сајт Wikimapia.org на коме је означен велики број различитих објеката, а међу њима, можда и објекат који тражите.

WikiMapia

Да бисте пред путовање разбили евентуалну трему на Гугл или Јандекс картама можете се упустити у виртуалну шетњу по граду који планирате да посетите. Када се у њему нађете неке ствари ће вам већ бити познате, па ћете се захваљујући виртуалним шетњама по њему боље снаћи.

На крају, када сте саставили план и програма путовања, можете га и одштампати у облику брошуре.

Kalinjingrad brošura

Све ово можда вам се чини компликовано, али заправо није. Уколико страх од самосталног путовања ипак постоји, изаберите за почетак ближу дестинацију, путовање у неку од суседних земаља. Што више будете улазили у штос, желећете да путујете све даље и даље. Оно што је најбитније у свему је да осећате задовољство у организацији сопствених путовања, да вас она опуштају и да се са њих враћате богатији за једно велико искуство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *