putovati jeftinije

Nekoliko saveta kako putovati jeftinije

Svako putovanje iziskuje određene troškove, ali zadovoljstvo koje će vam ono pružiti i uspomene koje ćete sa njega poneti siguran sam da vrede više od novca koji ste u njega uložili. Ukoliko se malo potrudite, možete ga učiniti i jeftinijim. Evo nekih načina kako da to uradite, a da to pritom  ne utiče na kvalitet samog putovanja.

Putujte samostalno

Jedan od načina da smanjite troškove putovanja je da putujete samostalno, a ne preko turističke agencije. Ukoliko se odlučite za to čeka vas prilično posla pošto sve morate da uradite sami. Ali taj trud se uvek isplati, jer osim što je finansijski povoljnije sa takvog putovanja ćete se vratiti sa većom dozom samopouzdanja. Savete o tome kako putovati samostalno možete pročitati u članku „Kako organizovati samostalno putovanje?“.

Smanjite troškove prevoza

Ukoliko planirate da putujete na neku dalju destinaciju i avion vam je jedinoWizzair prevozno sredstvo kupite kartu nekoliko meseci ranije koristeći neki od popularnih sajtova za traženje i kupovinu karata, poput Skyscanner, MoMondo, Quest Organizer… Ako su u pitanju bliže destinacije obavezno posetite sajtove nekih takozvanih lou kost kompanija, kao što su Viz er ili Rajan er. Vrlo je bitan i dan kada putujete, jer, recimo, cena karte za istu destinaciju ponedeljkom i sredom može se drastično razlikovati. Pritom obratite pažnju na prtljag, jer doplata nekada može bii skuplja od same karte.  Pored toga, proverite i cenu letova sa nekih okolnih aerodroma (Budimpešta, Temišvar…).

Za putovanje po Evropi dovoljan vam može biti voz ili autobus. Opšte pravilo je da što više „seckate“ put, on će biti jeftiniji. Moj najveći poduhvat u tom pogledu je bilo putovanje u Sankt Peterburg, kada sam imao sedam presedanja, a povratno putovanje platio oko 170 evra i to u julu mesecu, onosno u špicu sezone.

Autobuski prevoz je prilično jeftin, a neki od najpopularnijih autobuskih prevoznika po Evropi su PolskiBus, LuxExpress… Jedan od sajtova na kome se mogu pretražiti autobuski polasci i kupiti karte je  BusRadar.

Oderland bahnŠto se voza tiče, tu treba biti malo oprezniji, jer karta nekada može biti skuplja od avionske karte za istu destinaciju. Putovanje vozom treba maksimalno seckati, jer jedino tako ono postaje isplativije. Recimo, ako iz Beograda hoćete vozom da putujete do Beča povratna vozna karta će vas koštati 70 evra. Ukoliko putovanje podelite na dva dela, odnosno kupite kartu Beograd – Budimpešta i Budimpešta – Beč (na sajtu mađarske železnice, par dana pre putovanja), put do Beča i nazad će vas umesto 70, koštati 52 evra.

Još jedan način da uštedite novac na putovanju je da upotrebu taksija svedete na minimum. Tu pre svega mislim na transport od aerodroma do hotela i nazad. Umesto taksija koristite gradski prevoz. Informacije o tome kako do aerodroma doći obično se mogu naći na njegovom sajtu. Ukoliko ih nema, koristite „Gugl“ da do njih dođete. Po gradu takođe koristite gradski prevoz. Pritom, ne mislim samo na metro, već i na druge oblike gradskog prevoza kojim grad u koji putujete raspolaže. U tome vam dosta može pomoći sajt WikiRoutes.

Ne hranite se u restoranima

Kada se nađete u novoj sredini, naravno, treba probati nešto od nacionalne kuhinje, ali svakodnevno ručavanje po restoranima prilično će vam olakšati novčanik. Umesto u restoranima hranite se na ulici, odnosno kupujte hranu nakonzerva tushenka kioscima. Druga varijanta su provereni lanci brze hrane poput Mekdonaldsa, Burger Kinga i sl. Generalno, treba jesti tamo gde se hrani lokalno stanovništvo. Ne treba zaboraviti i na samousluge. Tamo se skoro uvek može naći konzerva nekog gotovog jela po povoljnoj ceni. U Rusiji su mi se naročito dopale „tušonke“, odnosno konzerve sa dinstanim mesom, koje su zaista jeftine (konzerva od 300 g je oko 1,5 evra).

Ne odsedajte u fensi hotelima

Ukoliko putujete sa grupom prijatelja najbolje rešenje u pogledu smeštaja je da iznajmite celu sobu u nekom hostelu. Tako ćete izbeći deljenje prostora sa nepoznatim osobama, a pritom i uštedeti. Jedan od najpoznatijih sajtova za rezervisanje smeštaja je bez sumnje Booking.com. Ipak, ne treba se zaustaviti samo na njemu. Cenu hotela u kome želite da osednete treba proveriti na još nekom sajtu, na primer, Trivago ili Ostrovok.ru, a ne bi bilo loše i kontaktirati hotel putem elektronske pošte.

Hotel na sapjornomTokom svojih putovanja uvek sam želeo da imam svoju privatnost, pa sam rezervisao jednokrevetne ili dvokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom. One su, naravno skuplje, ali nisam birao hotele koji se nalaze baš u centru grada, već one koji su zbog svoje lokacije ipak malo jeftiniji. Bitno je da se hotel nalazi u blizini stanice gradskog prevoza i da se do centra grada može brzo stići. Ukratko, u pogledu smeštaja ne treba previše luksuzirati. Hotelska soba je ipak mesto na kome ćete tokom putovanja provesti najmanje vremena.

Na čemu ne treba štedeti

Na kraju bih pomenuo jednu stvar na kojoj ni u kom slučaju ne treba štedeti. U pitanju je putno zdravstveno osiguranje. Svako putovanje nosi sa sobom određenu dozu neizvesnosti i nepredvidivosti, a za evro po danu, koliko osiguranje u proseku košta, putovaćete znatno mirnije, bez razmišljanja o tome kako pokriti troškove eventualnih zdravstvenih problema koji se tokom putovanja mogu javiti.

Nadam se da ćete ovih par saveta primeniti u praksi i da će vam oni doneti kakvu-takvu uštedu.

Želim vam puno lepih i prijatnih putovanja!

Jedno mišljenje na „Nekoliko saveta kako putovati jeftinije

  1. Uvek nosim dosta hrane sa sobom, vodim racuna da bude hranljiva ali da se ne kvari. Biram da delim prevoz sa strancima ili da koristim studentske popuste, voz, vrecu za spavanje i sator itd. Koristim sve moguce prilike i guglam kupone. Divan nacin zivota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *