Hotel Na Sapjornom u Sankt Peterburgu

Хотел „На Сапјорном“ у Санкт Петербургу

<— Претходни повезани чланак

12.07.2017.

О потрази за хотелом са умереном ценом у периоду белих ноћи већ сам писао у тексту о припремама за путовање. Сада је дошло време да видимо како тај хотел у стварности изгледа.
На рецепцији ме је дочекала љубазна рецепционерка која ми се, видевши страни пасош, обратила на енглеском, али сам јој рекао да слободно може да говори руски. Врло брзо је нашла резервацију, издала рачун и дала кључ од собе.
Пошто је путовање предвиђало задржавање на територији Русије и Белорусије дуже од седам дана, замолио сам је да ме региструје, односно да ми изда потврду да сам боравио у њиховом хотелу. Рекла је да морам да оставим пасош код ње сат-два, што није представљало проблем, јер сам планирао да се мало одморим пре него што кренем у ноћну шетњу по граду.

Соба коју сам добио изгледала је пристојно. Имала је два кревета, телевизор, мали фрижидер и полицу за гардеробу. Није имала баш неки поглед, гледала је на двориште, али је зато била мирна.
Купатило је било прилично мало и имало је једну славину која је истовремено вршила функцију туш батерије и славине за лавабо. На плочицама није било никакве простирке, што је захтевало велики опрез приликом туширања, јер су мокре плочице прилично клизаве.

Hotel Na sapyernom

Као минус навео бих то што нисам добио средства за хигијену, попут шампона и сапуна. Није било ни папуча које се у неким хотелима такође добијају. Ипак, за мене су то све ситнице и слободно могу да кажем да је соба испунила моја очекивања. Огроман плус била је изврсна локација хотела, односно његова удаљеност од метро станице „Чернишевска“ до које се стиже за свега 10-ак минута хода.
Пошто се налази у историјском центру града здање у коме је смештен хотел, као и улица, имају своју причу. Зграда хотела саграђена је пре више од 150 година и некада је представљала породичну кућу кнеза Николаја Волконског, артиљеријског пуковника. Улица је неколико пута мењала своје име, а последњи назив „Сапјорни переулак“ (Пионирска уличица) добила је 1858. године по оближњим касарнама Пионирског батаљона царске гарде. Назив хотела је у тесној вези са именом улице и заправо значи „У Пионирској (уличици)“. Притом, када кажем „пионириски“ не мислим на Титове пионире, већ на пионирску инжињерију, односно род војске. У једној од просторија хотела постоји мала изложба, посвећена управо пионирској инжињерији.

Otel Na Sapyornom

Необично за један хотел, нема шта.

Hotel Na Sapyernom

Посебно ме је обрадовала близина прехрамбене продавнице која се налазила одмах уз хотел, у подруму суседне зграде. Била је добро снабдевена, тако да нисам морао да размишљам о томе где ћу куповати храну. Међу намирницама била је чак и „Бакина супа“ српског произвођача „Алева“.
Док сам се мало одморио и у супермаркету купио клопу регистрација у миграционој служби је била готова. Добио сам назад пасош и потврду о регистрацији у месту боравка. Ноћна шетња по Санкт Петербургу могла је да почне.

 

Наставак —>